Een kijkje binnen onze dagindeling

07.30 tot 09.00

Kinderen komen binnen en kunnen vrij spelen. Tussen ouders en pedagogisch medewerkers vind een overdracht plaatst.
Om 09.15 gaan we met de kinderen (die dat kunnen) het speelgoed opruimen.

09.30 tot 10.00

We gaan met z’n allen aan tafel zitten. En zingen een “smakelijk eten” liedje. Daarna krijgen de kinderen verschillende soorten vers fruit te eten en sap te drinken. We kletsen nog even met elkaar of zingen nog een paar liedjes of lezen een boekje. Na het eetmoment is het tijd voor een verschoningsronde, potje plassen of toiletbezoek voor wie naar het toilet wil.

10.30 tot 11.15

Tijd voor een activiteit. We gaan uit van de samenstelling van de groep en wat de groep op dat moment nodig heeft. De fijne motoriek stimuleren we door bijvoorbeeld knutselactiviteiten: knippen, plakken, verven of kleien. De grove motoriek stimuleren we met spelletjes, een hindernisbaan of bijvoorbeeld buiten tikkertje doen. Kinderen vinden het ook erg leuk om te dansen, springen of gymnastiek. Maar als met name veel kleine kinderen aanwezig zijn kan voorlezen en liedjes zingen ook al voldoende zijn. Ook gaan wij regelmatig op pad om bijvoorbeeld samen te gaan wandelen, naar de speeltuin te gaan of voor een boodschapje naar de winkel.

11.30 tot 12.30

Zodra de kleintjes zelfstandig kunnen zitten mogen ze met ons mee aan tafel eten. Of kijken ze toe vanuit hun newborn set. We zingen een “smakelijk eten” liedje.
De kinderen eten de boterham met hartig beleg. We drinken een beker melk of water. Na het eetmoment is het tijd voor een verschoningsronde, potje plassen en toiletbezoek voor wie naar het toilet wil.

13.00 tot 15.00

Na het eten gaan de kinderen die nog een middagslaapje nodig hebben naar bed. We stimuleren zoveel mogelijk dat de kinderen zelf hun kleren uitdoen. Daarom doen we dit vaak in een groepje, zodat ze ook naar elkaar kunnen kijken. Dan met de knuffel (en speen) van thuis, lekker naar bed. Voor de kinderen die geen middagslaapje nodig hebben is er een rust moment. Bij een rustmoment kunnen kinderen vrij spelen op de groep. De groepsgrootte is vaak kleiner, dus wordt het vanzelf rustiger. Kinderen krijgen hierdoor minder prikkels. Speelgoed als puzzels, boekjes of fantasiespel krijgt hier de voorkeur.

15.00 tot 16.00

Gezamenlijk een cracker/ liga/ ontbijtkoek/ rijstwafel/ soepstengel/ fruit eten en een beker sap/ water/ thee drinken.

16.00 tot 16.30

Tijd voor een activiteit ( knutselen, muziek, voorlezen etc.) Of buiten spelen.

16.30 tot 18.00

Rond 16.30 uur doen we nog een verschoningsronde en toiletbezoek voor wie naar het toilet wil. Kinderen worden opgehaald. De kinderen kunnen vrij spelen.

Wanneer een kind naar huis gaat, nemen wij afscheid met een high five, box of een hand. Zo zien wij welk kind naar huis gaat en is er een mogelijkheid tot een klein praatje.