Voeding bij SaamnLeuk

De maaltijd die wij bij Kinderopvang SaamnLeuk niet verzorgen is het ontbijt. We gaan ervan uit dat ouders zelf zorgen voor een goed ontbijt, wat een belangrijk onderdeel is van de dagelijkse voeding van kinderen. In overleg worden de groentehapjes en potjes warm eten tot de leeftijd van 1 jaar gegeven. Deze worden dan zelf meegebracht door ouders.

De pedagogisch medewerkers en kinderen eten met elkaar aan tafel en de pedagogisch medewerkers stimuleren dat de kinderen aan tafel blijven zitten tijdens het eten. Het is belangrijk dat het gezellig is aan tafel, er kunnen gesprekjes gevoerd worden over wat de kindjes hebben beleeft.

Onze prioriteit gaat uit naar kwalitatief, lekker en gezond eten, met hier en daar een uitspatting. De kinderen krijgen pas een tweede boterham als ze de eerste op hebben. Bij het eten, drinken de kinderen sap, water of melk. We houden er van om te experimenteren eten en drinken. Door bijvoorbeeld munt of komkommer toe te voegen aan het drinkwater. Of een eitje, wrap in plaats van een boterham.

Tijdens het eten is het de bedoeling dat er rust heerst, zodat ieder kind rustig zijn boterham op kan eten. Wij stimuleren de kinderen om korstjes op te eten, maar wij dwingen niet.

De kinderen krijgen verantwoorde tussendoortjes zoals een biscuitje, soepstengel, ontbijtkoek, rozijntjes of rijstwafel.

In de zomer wordt er meer gedronken om uitdroging tegen te gaan. Dit houden we erg goed in de gaten. Kinderen kunnen altijd water drinken als zij daar behoefte aan hebben en wij zullen dit bij warm weer ook vaak aanbieden.

Baby’s krijgen het eten en drinken naar behoefte en in overleg met ouder(s). Vers fruit wordt door ons verstrekt (en zo nodig gepureerd).

Ouders zullen zelf de baby flesvoeding meegeven. De voeding (in poedervorm) mag meegegeven worden in voedingstorentjes.

Zie ons uitgebreid protocol Protocol flesvoeding & borstvoeding