Binnen en Buiten spelen bij SaamnLeuk
Onze BSO heeft een warme en liefdevolle omgeving.
De inrichting en de kleuren zijn rustig. Kinderen hebben genoeg energie van hun zelf en worden door onze rustige inrichting niet overprikkeld.
Wij vinden geborgenheid erg belangrijk. Wanneer een kind zich veilig voelt en merkt dat hij/zij wordt gezien gehoord en gevold, heeft het de rust om te groeien en te bloeien.
Spetters
De binnen ruimte van de SaamnLeuk Spetters is een gedeelde ruimte, namelijk het speellokaal / instroomgroep. Deze inrichting van school is eveneens rustig. Een schooldag is voor een kind zeer intensief en al deze prikkels moeten verwerkt worden. Het verwerken van deze prikkels wordt door ieder kind anders gedaan. Kinderen krijgen hiervoor de mogelijkheid om dat op hun eigen manier te doen.
Het speellokaal is omringt met ramen waardoor er veel licht is.
In het speellokaal zijn klimmaterialen aanwezig. Tijdens de BSO is dit afgebakend zodat kinderen daar niet op klimmen. Om de ruimte sfeervol te maken, staan er verrijdbare meubels in. Veel speelgoed is opgeruimd in de BSO kast of op het kinderdagverblijf.
De buitenruimte van de Spetters is ook een gedeelde ruimte, namelijk het schoolplein. Het schoolplein is voorzien van vele speeltoestellen waarvan de ondergrond van kunstgras is, dit is een zachtere ondergrond waardoor het risico wordt verkleint dat kinderen zich bezeren.
Tevens is het plein voorzien van planten en bomen. Daarnaast is er plek om te voetballen en te basketballen, racen, hutten bouwen, klimmen en klauteren en vele andere bewegingsactiviteiten te doen.
Toppers
SaamnLeuk Toppers is opgedeeld in twee ruimtes. De eerste ruimte zit naast SaamnLeuk Goud.
SaamnLeuk Regenboog heeft de ruimtes van het KDV en de BSO naast elkaar. We hebben gezien dat de kinderen elkaars gezelschap appreciëren en dat wilden wij behouden. De SaamnLeuk Toppers komen in deze ruimte om het eerste eetmoment te houden. Als de kinderen uit school komen, staat voor het eten en drinken klaar.
Aan tafel wordt besproken welke activiteiten op dat moment worden aangeboden. Deze activiteiten staan voorbereid klaar op tafel of in een andere ruimte.
Zodra de eerste ruimte opgeruimd is kan deze ruimte gebruikt worden voor zowel een beweegspel of spelletjes aan tafel. De tweede ruimte ook wel ‘speel / atelier genoemd heeft een lange tafel, waaraan geknutseld kan worden, een chill ruimte, waar gegamed kan worden, een toneelruimte, waar kinderen hun expressieve creativiteit ontwikkeld kan worden.
De buitenruimte is vooral ingericht om verder te onderzoeken. Hoe bouw ik een hut, wat heb ik daarvoor nodig? Klimmen en klauteren. En een timmerschuur waar onder begeleiding met hout en gereedschap geëxperimenteerd kan worden
Genoeg uitdaging voor de oudere kinderen om hun grove motoriek te blijven ontwikkelen.
Beide ruimte zijn ingericht naar de wensen van de kinderen. Samen met de kinderen zijn plannen bedacht en getekend. Ze zijn betrokken in het gehele proces.
Zie ons uitgebreid protocol binnen, buiten & uitstapjes. Protocol binnen, buiten spelen & uitstapjes